A 2022-es év tájfajtája - Kétszertermő körte

image description >

Egyedi genetikai érték:

A kétszertermő körte, vagy más néven folytontermő körte olyan genetikai különlegesség, amelynek évente legalább két, egymástól jól elkülönülő virágzásideje és gyümölcs érésideje van.

Származása:

Takáts Sándor (1860-1932) történész, piaristaszerzetes, a Magyar Tudományos Akadémia egykori rendes tagja, levéltári kutatási során Batthyányné Bánffy Kata irataiban talált nyomára annak, hogy a magyar nagyasszony 1556-ban Miksa cseh királynak olyan körtefáról küldött oltóágat, mely háromszor terem egy évben. A nagyasszony a XVI. századi Magyarországon híres kertet, gazdaságot vezetett, melyben ilyen gyümölcsészeti különlegességek is helyet kaptak.

Elterjedés:

Székelyudvarhely vidékén, a XX. század végén is megtalálható volt még a tájhoz alkalmazkodó gazdálkodás hagyományait őrző magán gyümölcsöskertekben. Megnevezése ma is a fenti név pontos megfelelője: ‘Kétszertermő körte’. Az adatközlők szerint ezen a hűvösebb éghajlatú vidéken, kedvező évjáratban akár háromszor is virágzik, melyből azonban csak az első kettő tud beérni. Folytontermő körte társnéven is ismerik. A Zalai-dombság déli részén is megtalálható mai napig. Mindezek a Kétszertermő körtének a Kárpát-medence végén elhelyezkedő, gyümölcsészeti szempontból refúgiumnak tekinthető területeken való fennmaradását mutatják.

Termesztési érték:

Évi többszöri virágzása miatt különlegeségként tartják számon. Jó ízű, mérsékelten leves, vékonyhéjú fajtának tartják. Évente akár három alkalommal virágzik, melyből csak az első kettő virágzás tudja gyümölcsét beérlelni. A másodvirágzásból származó termések minősége gyengébb.