Megállapodás az európai denevérek populációinak védelméről (EUROBATS)

image description >

A megállapodás célja - a Bonni Egyezmény (CMS) céljaival összhangban - a denevérfajok európai populációinak és élőhelyeinek védelme. Felismerve a denevérek európai állományainak csökkenő tendenciáját, kedvezőtlen védelmi státuszát és a fajcsoportot fenyegető veszélyeztető tényezőket, a védelmi intézkedések összehangolása céljából írták alá a megállapodást Londonban, 1994. december 4-én, hatályba 1994. január 16-án lépett. A megállapodáshoz összesen 38 tagállam csatlakozott.

A megállapodás értelmében a felek együttesen lépnek fel a denevérek illegális, engedély nélküli (tehát tudományos, illetve közcélokat nem szolgáló) befogása, tartása és elpusztítása ellen. A felek vállalják mind az emberi környezethez alkalmazkodott épületlakó, mind a természetes szállásukat használó odú- és barlanglakó fajok élő- és búvóhelyeinek, valamint a táplálkozóhelyeik és táplálékbázisuk megóvását, a fajokat és élőhelyeiket veszélyeztető tényezők csökkentését, vagy felszámolását. A védelmi intézkedések kiterjednek a kutatásra és a szemléletformálásra, amely különösen fontos egy tévhitekkel övezett fajcsoport eredményes védelme érdekében.

Az érintett fajok a Chiroptera rend Yinpterochiroptera (a "kisdenevérek") alrendjébe sorolt Rhinolophidae (patkósdenevérek), Vespertilionidae (simaorrú denevérek) és Molossidae (buldogdenevérek) családba tartoznak, valamint a Pteropodidae családból (ezek az óvilági gyümölcsevő denevérek) a nílusi repülőkutya, és az Emballonuridae (szabadfarkúak) családjából a csupaszhasú sírlakódenevér tartozik a megállapodás hatálya alá. A hazánkban élő 28 denevérfaj mindegyike védett, közülük 8 fokozottan védett. Hasonlóan a többi denevérfajhoz, a hazaiakat is negatívan érinti a fényszennyezés, a klímaváltozás, a rovarirtó szerek használata, a faanyagok vegyszeres kezelése, az épületek nem denevérbarát módon való felújítása, a szélkerekek lapátjaival való ütközés, valamint az alaptalan félelemből fakadó szándékos pusztítás.

A EUROBATS hivatalos honlapja: https://www.eurobats.org/