Gyümölcsész megállapodás

image description >

2011-ben Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa kezdeményezésére az evangélikus, katolikus és református egyházak főpásztorai, az agrártárca, génmegőrző és tudományos intézményeinek, valamint a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat kifejezték támogatásukat e programhoz, amelyben az együttműködő felek génmegőrző fajtagyűjteményekből (génbankok, nemzeti parkok, önkormányzati és magángyűjtemények) származó szaporítóanyagot egymásnak átadnak, illetve lelkészi kertekbe és területekre befogadnak és ott nevelnek. Közösségi intézmények együttműködésével hozható létre a génkészletek nyilvántarthatósága, biztonsága és hasznosulása, melyeket a történelmi egyházak telkei (plébániák, parókiák, lelkészlakok kertjei), az önkormányzati és felekezeti iskolák kertjei, valamint az önkormányzati kezelésben lévő kertek és utak mente képezhet.

A tájfajták megőrzése, a génbankokban őrzött tételek mellett a program célja egy párhuzamos megőrzés biztosítása, a tájfajta gyümölcstermő növények feltérképezésére, helyi és országos adatbázis létrehozása, továbbá a helyben honos és újrahasznosított tájfajták szaporítása, termesztése és hasznosítása. A megállapodás keretében a kertek bemutatókertként fognak működni, melynek fontos szerepe van a tájékoztatásban és a tájfajták bemutatásában.

2013. január 1-től a tápiószelei növényi génbank, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ a program koordinálója, melynek keretében eddig Magyarországról, Szlovákiából, Romániából és Ukrajnából több mint 300 település/szervezet érdeklődött, melyből 2022. tavaszáig 253 bemutatókert létesült, ahol 10259 db gyümölcsfaoltvány került kiültetésre. Az átadásra került fajok között megtalálható alma, körte, birs, naspolya, cseresznye, meggy, őszibarack, kajszi és szilva fajták is.

A megállapodásban létrejött kertek megoszlása szervezetenként:

● 105 önkormányzati kert

● 70 református felekezethez tartozó kert

● 20 római katolikus felekezethez tartozó kert

● 13 evangélikus felekezethez tartozó kert

● 20 iskola- és óvodakert

● 18 egyéb szervezethez tartozó kert