27 éve írták alá az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelmét szolgáló nemzetközi megállapodást (AEWA)

image description >
image description

A vonulás során számos veszélynek kitett, különösen sebezhető vízimadárfajok védelmét szolgáló megállapodáshoz Magyarország 2003-ban csatlakozott.

Felismerve, hogy a vándorló vízimadárfajok és a vonulási rendszer területén található élőhelyeik pusztulásának megállítása csak nemzetközi összefogással lehetséges, 1995. június 16-án, Hágában aláírták az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelmét szolgáló, sokoldalú megállapodást, amely 1999. november 1-jén lépett hatályba. A benne foglalt intézkedések összehangolt végrehajtása jelentősen hozzájárul a vonuló vízimadarak és élőhelyeik védelméhez, járulékos előnyeit sok más állat- és növényfaj élvezi. A megállapodás kiterjed a kutatásra, az oktatásra, a monitorozásra és az élőhelyek fenntartható kezelésére. Jelenleg 254 vízimadárfaj tartozik a hatálya alá, ezek között számos hazánkban is fészkelő faj található, mint például a nagy kócsag, a cigányréce, a küszvágó csér és a fehér gólya - ezek mindegyike fokozottan védett. 


Idén Magyarország ad otthont az AEWA részes felei soron következő találkozójának (MOP8) 2022. szeptember 26-30. között. A részes felek találkozója, mint a megállapodás döntéshozó testülete, áttekinti a valós és várható változásokat mind a vándorló vízimadarak védelmi helyzetében, mind a túlélésük szempontjából fontos élőhelyek, valamint a károsító tényezők tekintetében; megvizsgálja az eddigi fejlődést; elfogadja a költségvetést és áttekinti a megállapodás pénzügyi terveivel kapcsolatos ügyeket.

Az AEWA hivatalos honlapja: https://www.unep-aewa.org/

Fotók: Cserjés Gábor