Az Európai Bizottság online konzultációt hirdet a nitrát irányelvvel kapcsolatban

image description >
image description

Online kérdőiv kitöltésével oszthatjuk meg véleményünket a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szóló irányelvvel kapcsolatban

Az Európai Bizottság 2024. március 8-ig lehetőséget biztosít az érdekelt felek – például mezőgazdasági termelők, iparágak, nem kormányzati szervezetek, polgárok, közigazgatási szervek, vízügyi hatóságok – számára, hogy megosszák véleményüket a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szóló irányelvvel kapcsolatban (nitrát irányelv).

A nitrát irányelv célja a felszín alatti és felszíni vizek védelme a nitrátok okozta szennyezésekkel szemben. Ezt a célt az irányelv a helyes gazdálkodási gyakorlatok alkalmazásának ösztönzésével szolgálja. Habár a nitrogén létfontosságú tápanyag, amely segíti a növények növekedését, de magas koncentrációja káros az élő szervezetekre és a természetre is, hatással van a vízminőségre és számos gazdasági tevékenységre, többek között a mezőgazdaságra és a halászatra. Ennek egyik következménye például az eutrofizáció és a mérgező algavirágzás.

Az Európai Bizottság a konzultáció során vizsgálja, hogy a nitrát irányelv továbbra is megfelel-e az eredeti céljának, és támogatja-e a fenntartható és rugalmas mezőgazdaságot és élelmiszerbiztonságot. A vizsgálat keresi az egyszerűsítés, a terhek és a költségek csökkentésének lehetőségeit, értékeli, hogy milyen módon van lehetőség a más jogszabályokkal való nagyobb összhang elérésére, valamint a mezőgazdasági gyakorlatok és a technológia fejlődésére. A konzultáció értékeli, hogy az irányelv hogyan járul hozzá a kunming-montreali globális biodiverzitás keretstratégiában vállalt cél eléréséhez, miszerint 2023-ig a tápanyagkimosódás mértékét 50%-kal kell csökkenteni.

A kérdőív itt érhető el.

Kép forrása: Royal City Nursery