Elkészült a hazai Génmegőrzési stratégiát bemutató kisfilm

image description >
image description

Elkészült a hazai Génmegőrzési stratégiát bemutató kisfilm

A mezőgazdaságban használt növények és állatok mint kulcsfontosságú genetikai erőforrások jelentik élelmiszertermelésünk alapját. Sokféleségük elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövő társadalma megfelelő válaszokat tudjon adni a klímaváltozásra és az élelmiszerválságok kihívásaira. Az elmúlt 100 évben a mezőgazdaságban használt növényi genetikai erőforrásaink 75%-át veszítettük el. Ami a haszonállatokat illeti, még riasztóbb, hogy csak Európában és a kaukázusi régióban 2000 óta 353 emlős és 130 baromfifajta tűnt el véglegesen.

Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen a Kárpát-medencében kialakult állat- és növényfajtáink jelentős részét sikerült megőrizni. A Génmegőrzési stratégia a genetikai erőforrások, az agrobiodiverzitás további csökkenését hivatott megállítani, illetve mérsékelni.

A hazai génmegőrzési intézmények fejlesztése és programjaik támogatása érdekében a Kormány külön stratégiát fogadott el, több mint 12 milliárd forint támogatással. 

A 2019-ben indult Génmegőrzési stratégia keretében számos fejlesztés történt. Emellett a stratégia kiemelt növényi és állati génmegőrzési mintaprogramok megvalósítását is célul tűzte ki. A stratégia részleteit az alábbi linken megtekinthető kisfilm mutatja be: 


A Génmegőrzési stratégia megvalósítása óriási előrelépés nemzeti kincseink megőrzésében, ami alapvető érdekünk, hiszen ezáltal tudjuk csökkenteni a külföldi szaporítóanyagok iránti kiszolgáltatottságunkat és megteremteni a magyar mezőgazdaság függetlenségét.