Fotó- és videópályázat a természeti környezet megóvása érdekében

image description >
image description

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”, egyénileg is tehetünk környezetünkért: zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait.

Az Agrárminisztérium az idei Föld napja (április 22.) alkalmából harmadik éve fotó-, illetve első alkalommal videópályázatot hirdetett annak érdekében, hogy felhívja a fiatalabb generáció figyelmét a környezettudatosság fontosságára és Földünk megóvására. A BISEL fotópályázat célja a diákok kimozdítása a természetbe, figyelmük ráirányítása a helyi vízfolyások fajgazdagságára és annak védelmére, illetve magára a BISEL programraEzek a fajok ugyanis amellett, hogy pótolhatatlan szerepet töltenek be a vizes élőhelyek fajainak táplálékláncaiban, jelenlétükkel, vagy épp hiányukkal vízfolyásaink ökológiai állapotát is jelzik. Ezért védelmük és élőhelyeik, a különféle vízfolyások, mint az erek, csermelyek, patakok, folyók védelme kiemelten fontos.

A védelem egyik tanórába, szakkörbe, vagy akár csapatépítő tréningbe illeszthető eszköze a BISEL vízvizsgálat, amely a jó hangulatú természeti és közösségi élmény mellett társadalmi hasznossággal is bír, hisz a vizsgálat során a makrogerinctelen fajok előfordulásából, fajszámából megállapítható a közelünkben folyó vízfolyás ökológiai állapotán keresztül annak vízminősége, tisztasága, vagy épp szennyezettsége. A BISEL vízvizsgálattal kapcsolatosan bővebb információt a honlapon olvashat.
Bízunk benne, hogy a Föld Napja alkalmából meghirdetett fotó- és videópályázatokra jelentkező 7-12. évfolyamos diákok is mindinkább természetszerető és környezettudatos személyekké válnak és felnőve is cselekvően óvják, vigyázzák majd azokat a természeti kincseket, amelyeket az idei pályázat kapcsán lencsevégre kapnak.

„Az Év BISEL Fotósa 2022” fotópályázat ezen a linken érhető el: https://kornyezetvedelmipalyazat.hu/palyazatok/PR-KFS-20220421-001

A BISEL Videópályázat 2022 itt érhető el: https://kornyezetvedelmipalyazat.hu/palyazatok/PR-KFS-20220421-002

A fotó- és videópályázatokra külön-külön lehet pályaműveket benyújtani a https://kornyezetvedelmipalyazat.hu/palyazatok online felületen 2022. július 31-ig.

Képen: búvárpók (Argyroneta aquatica) harangépítés közben. Fotó: dr. Kriska György

Forrás:
bisel.hu
kormany.hu