Jobb ma egy túzok, de még jobb a több túzok!

image description >
image description

A magyar puszta ikonikus madárfaja, a hazánkban fokozottan védett túzok (Otis tarda) drasztikusan zsugorodó világállományának legnagyobb része Európában található. A közép-európai túzokállomány nemzetközi összefogáson alapuló védelmét a Bonni egyezmény keretében működő egyetértési megállapodás is segíti, melynek létrehozásában Magyarország vezető szerepet játszott. A megállapodás aláíró felei ötödik szakmai konferenciájára és döntéshozó ülésére 2023. szeptember 18-21-án, Pozsonyban került sor.

A legújabb adatok szerint a túzok világállománya 29-33 ezer példány között mozog. A memorandum tagországai közül a magyar állomány a legerősebb, jelenleg közel 1600 példányból áll, ennek egy része a magyar-osztrák-szlovák hármas határ térségében él. Az ülés során a három ország képviselői egy, a megállapodás szövegében foglalt vállalásokon alapuló szándéknyilatkozat aláírásával erősítették meg a határ menti, jelenleg növekvő túzokállomány további védelme iránti elkötelezettségüket. 


Balról jobbra: Balczó Bertalan, természetvédelemért felelős helyettes államtitkár (Agrárminisztérium); Katarína Bukovská, államtitkár (Környezetvédelmi Minisztérium, Szlovákia); Dr. Peter Iwaniewicz (főosztályvezető, Környezetvédelmi Minisztérium, Ausztria). Fotó: Környezetvédelmi Minisztérium, Szlovákia

A globális és az európai populáció riasztó csökkenésének fényében a közép-európai, kiváltképp az enyhe emelkedést mutató hazai állomány kiemelkedő jelentőséggel bír. Az ülés keretében sor került az eddigi intézkedések értékelésére, az eredmények és jó gyakorlatok megosztására, valamint a következő ötéves időszakra szóló nemzetközi munkaprogram kialakítására.


Az ülés résztvevői (Fotó: Környezetvédelmi Minisztérium, Szlovákia)

Mindezen felül a magyar delegáció a Bonni egyezmény titkársága és az ülés résztvevői elé tárta a magyar szakemberek által, a túzok igényeinek megfelelő területkezelés, a ragadozógazdálkodás és a sikeres áttelelést biztosító beavatkozások terén szerzett hazai tapasztalatok alapján összeállított gyakorlati útmutatókat, amelyek a széles körű hasznosítást lehetővé téve az egyezmény honlapján is megjelennek. 


Dürgő túzokkakas (Fotó: Szél Antal István, KMNPI)

Hír az egyezmény honlapján: https://www.cms.int/en/news/new-conservation-action-agreed-king-steppe

Minden kapcsolódó dokumentum megtekinthető a MOS5 oldalán: https://www.cms.int/en/meeting/fifth-meeting-signatories-mos5-memorandum-understanding-conservation-and-management-middle

Borítókép: túzokkakas (Motkó Béla)


Kapcsolódó oldal