Ma van a biológiai sokféleség napja

image description >
image description

Ma van a biológiai sokféleség napja

Május 22-én, a biológiai sokféleség napján a földi élet sokszínűségére hívják fel a figyelmet szerte a világon.

A világ országai csaknem két évvel ezelőtt történelmi jelentőségű stratégiai tervet fogadtak el a biodiverzitás megőrzéséért. Azóta a hangsúly a világszintű célok és tervek végrehajtására helyeződött. Éppen ezért a Biológiai sokféleség egyezmény az idei világnap mottójának a „Légy része a Tervnek” („Be part of the Plan”) szlogent választotta, ezzel ösztönözve döntéshozókat, szervezeteket, magánszemélyeket, hogy mindenki a maga lehetősége szerint járuljon hozzá a biológiai sokféleség csökkenésének megállításához.


A Biológiai sokféleség egyezmény részes felei idén Kenyában, az egyezmény végrehajtó testületek ülésén ünneplik a világnapot. A nemzetközi tárgyalássorozaton közel 150 ország 1600 képviselője, szakértője 8 napon keresztül dolgozik azokon a szakmai javaslatokon, melyek tovább támogatják a globális biodiverzitás-megőrzési stratégia végrehajtását. A javaslatok alapján a végleges döntés a következő Biodiverzitás csúcstalálkozón, idén októberben fog megszületni, amikor is az Európai Unió álláspontját a soros magyar elnökségnek kell képviselnie.

A biológiai sokféleség világnapján a vadon élő élővilág védelme mellett az agrobiodiverzitás, azaz a mezőgazdaságban használt állat- és növényfajok és fajták megőrzése is hangsúlyos szerepet kap. Az Agrárminisztérium a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtal (NBGK) közösen két éve elindította az „Év tájfajtája és haszonállata” szemléletformáló kezdeményezést, amely célul tűzte ki a mezőgazdaságban használt, kevésbé ismert, vagy már feledésbe merült növények és állatok megismertetését, újra köztudatba hozását. Az idei év tájfajtája a jándi paradicsom, az év haszonállata a magyar óriásnyúl.

Bővebb információ: https://www.cbd.int/conferences/nairobi-2024

Kép forrása: HNPI archívum (Habarics Béla)