Nyilvános konzultáció az EU vadon élő beporzókkal kapcsolatos kezdeményezésének felülvizsgálatáról

image description >
image description

A Bizottság 2018 júniusában elfogadta a beporzókról szóló uniós kezdeményezést, a vadon élő beporzók pusztulásának leküzdésére hivatott első uniós keretet, 2021 májusában pedig elfogadta a beporzókról szóló uniós kezdeményezés végrehajtásában elért eredményekről szóló jelentést.

Nyilvános konzultáció az EU vadon élő beporzókkal kapcsolatos kezdeményezésének felülvizsgálatáról

A Bizottság 2018 júniusában elfogadta a beporzókról szóló uniós kezdeményezést, a vadon élő beporzók pusztulásának leküzdésére hivatott első uniós keretet, 2021 májusában pedig elfogadta a beporzókról szóló uniós kezdeményezés végrehajtásában elért eredményekről szóló jelentést. A konzultáció célja a meglévő cselekvési keret végrehajtásával kapcsolatos vélemények, tapasztalatok és javaslatok összegyűjtése a beporzók állományai további csökkenésének 2030-ig való megállítása érdekében, a 2030-ig tartó időszakra szóló uniós biodiverzitási stratégiának megfelelően.

Megerősített intézkedésekre van szükség az EU 2030-ig tartó időszakra szóló biodiverzitási stratégiája azon kötelezettségvállalásának teljesítéséhez, hogy megforduljon a beporzók számának csökkenése, és nyomon lehessen követni a stratégia azon bejelentését, hogy felül kell vizsgálni a kezdeményezést, és szükség esetén további intézkedéseket kell javasolni.

Ez a nyilvános konzultáció egy szélesebb körű konzultációs tevékenység része, amelynek célja a következő:

  • az érdekelt felek és a széles nyilvánosság a meglévő cselekvési keret végrehajtásával kapcsolatos véleményének összegyűjtése;
  • javaslatok gyűjtése arra vonatkozóan, hogy miként lehet e keretet a kezdeményezés célkitűzéseinek maradéktalan megvalósításához szükséges további intézkedések és források meghatározásával javítani, valamint teljesíteni a beporzók pusztulása 2030-ig történő visszafordítására vonatkozó kötelezettségvállalást.

Felhívjuk a figyelmét, hogy ez a konzultáció kizárólag a vadon élő beporzó fajokra összpontosít. A vadon élő beporzók tekintetében előirányzott intézkedések azonban várhatóan olyan fajok számára is előnyösek, amelyekkel gazdálkodás folyik, mint a mézelő méh.

A kérdőívet bárki kitöltheti - függetlenül attól, hogy rendelkezik-e háttér-, illetve szakismeretekkel a témában. A kérdőív kitöltése körülbelül 20-30 percet vesz igénybe. Válaszait elmentheti vázlatként is, majd a felmérés kitöltését később befejezheti. A kérdőív az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre áll, és válaszait Ön e nyelvek közül bármelyiken benyújthatja 2022. június 9-ig.

A kérdőív itt található: Uniós kezdeményezés a beporzókról – felülvizsgálat (europa.eu)

Regisztráció szükséges!


A kérdőív három részből áll:

Az első rész néhány általános információt kér Önről, a válaszadóról, hogy jobban meg lehessen érteni a nézőpontját.

A második rész a beporzókra vonatkozó meglévő uniós fellépések végrehajtásáról kéri a véleményét.

A harmadik rész pedig a beporzókkal kapcsolatos uniós fellépések fokozásáról kéri ki a véleményét.

Az utolsó részben Ön záró megjegyzéseket fűzhet a kérdőívhez, illetve dokumentumot tölthet föl véleményének alátámasztására vagy szemléltetésére.

A konzultáció híre szabadon terjeszthető. Amennyiben kérdései vannak, kérjük, vegye fel a kapcsolatot az Európai Bizottsággal az EU-pollinators@ec.europa.eu címen!