Vonuló Madarak Világnapja

image description >
image description

A vándorló vadon élő állatfajok védelmét szolgáló Bonni egyezmény (CMS) évente két alkalommal, mégpedig a tavaszi és az őszi madárvonulás egy-egy napján tartja a Vonuló Madarak Világnapját. Az őszi jeles nap 2023-ban október 14-re esik, amikor is a vonuló madarak és a vizes élőhelyek szoros kapcsolatára irányítjuk a nagyközönség figyelmét.

A víz, mint a földi élet alapvető és elengedhetetlen tényezője, és a hozzá kapcsolódó élőhelyek a vonuló madarak számára is létfontosságúak hosszabb-rövidebb vándorútjuk során. A tavak, folyók, árterek, mocsarak, lápok, gyepek, nádasok, erdei pocsolyák, brakkvizes területek pótolhatatlan pihenő- és táplálkozóhelyként szolgálnak mind a vándorlás közben, mind a végállomáson, a telelőterületeken. Az emberiség növekvő vízigénye, valamint az éghajlatváltozás és a szennyezés egyre nagyobb mértékben veszélyezteti az önmagukban is rendkívül értékes vízi ökoszisztémákat. 

Az elmúlt 50 évben a világ vizes élőhelyeinek 35%-a tűnt el. Néhány szemléletes példa a nagyvilágból: 

Az Aral-tó (Kazahsztán‒Üzbegisztán), valaha a világ negyedik legnagyobb tava, az átgondolatlan öntözési projektek és lecsapolások következtében mára szinte teljesen kiszáradt. Ugyancsak kiszáradás fenyegeti a nyugati félteke legnagyobb sósvizű tavát, a Great Salt Lake-et (Nagy Sóstó; Utah állam, USA), milliónyi partimadár fészkelő- és táplálkozóterületét. Az elhúzódó aszályos időszakok, az erdőirtás és a túllegeltetés az élőhelyek leromlásához, a növényborítás megszűnéséhez vezetett a Szahara déli részén található Száhelben, ahová milliós nagyságrendű énekes-, vízi- és ragadozó madár érkezik telelni, illetve "feltankolni" a Nagy Sivatag - remélhetőleg sikeres - átrepülése előtt és után. A Csád-tó, egykoron Afrika egyik legnagyobb vízteste, 50 év alatt veszítette el területének 90%-át. A vizes élőhelyek globális szintű zsugorodása, illetve teljes eltűnése a vadon élő állatok, köztük a vándorló madárfajok mellett a helyi közösségek, és végső soron az emberi faj túlélését is veszélyezteti. 


Madársereglet a fertőújlaki Borsodi-dűlőben (Fotó: Dr. Hadarics Tibor)

Az ágazatközi és nemzetközi együttműködés elengedhetetlen mind a vonuló madarak, mind a kulcsfontosságú vizes élőhelyek megóvásához. Hazánkban sem ismeretlen jelenség a vizes élőhelyek emberi okokra közvetve vagy közvetlenül visszavezethető pusztulása. A negatív tendenciák mellett azonban jó példákat is láthatunk, Dunán és Tiszán innen és túl, élőhelyrekonstrukciók és természetvédelmi szempontok szerinti élőhelykezelés formájában, amelyek hozzájárulnak vándormadaraink túlélési esélyeinek növeléséhez, viszontagságos és egyben csodálatos útjuk során. 

World Migratory Bird Day (Vonuló Madarak Világnapja): https://www.worldmigratorybirdday.org/news/2023/press-release-world-migratory-bird-day-2023-highlights-impact-growing-water-crisis

CMS (Bonni egyezmény): https://www.cms.int/

AEWA (afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás): https://www.unep-aewa.org/


Kapcsolódó oldal