Terítéken a digitális szekvencia információk és a belőlük származó haszon igazságos megosztása

image description >
image description

Terítéken a digitális szekvencia információk és a belőlük származó haszon igazságos megosztása

A magyar EU elnökségi csapat képviseli az Uniót azon a montreali tárgyaláson, ahol a világ országai egy többoldalú haszonmegosztási rendszer kialakításán dolgoznak, amely lehetővé teszi a genetikai erőforrásokból nyert ún. digitális szekvencia információk (az örökítőanyagban rejlő információk digitalizált változata) felhasználásából származó - elsősorban gazdasági - hasznok megosztását. A digitális szekvencia információknak óriási jelentősége van már napjainkban is a kutatásokban és fejlesztésekben a gazdaság számos területén, a gyógyszeripartól a biotechnológián át a növénynemesítésig. Ilyen információk felhasználása tette többek között lehetővé a COVID vakcinák rekordgyorsasággal történt kifejlesztését is.

A mechanizmus és a hozzá kapcsolódó pénzügyi alap elsődleges célja a biodiverzitás védelmének és fenntartható használatának finanszírozásához új források mozgósítása, különösen a világ fejlődő régiói számára. A rendszer segítségével generált pénzügyi források a tervek szerint egy nemzetközi alapba kerülnének, és az összegyűjtött pénz a biológiai sokféleség megőrzését célzó tevékenységek, projektek finanszírozását biztosítaná.

A biológiai sokféleségről szóló egyezmény tagországainak részvételével megalakult nemzetközi szakértői munkacsoport 2024 augusztus 12. és 16. között ülésezik Montreálban, Kanadában. A tárgyalás célja, hogy kidolgozza a többoldalú mechanizmus és a globális pénzügyi alap működtetésének lehetőségeit. Az ülés eredményeképpen megfogalmazásra kerülő javaslatcsomagról a végleges döntést az idén októberben megrendezésre kerülő ENSZ Biodiverzitás csúcstalálkozója (COP16) hozza meg.

Amennyiben a szintén a magyar EU elnökség idején sorra kerülő csúcstalálkozón a világ országai elfogadják az eléjük terjesztett javaslatcsomagot, a többoldalú mechanizmus és a globális pénzügyi alap várhatóan jelentős forrásokat fog mozgósítani a biológiai sokféleség megőrzésére világszerte, támogatva ezzel a biodiverzitás megőrzésére vonatkozó 2030-ig szóló globális stratégia végrehajtását.

Az Európai Unió tagállamait soros uniós elnökségekét az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályának magyar elnökségi csapata képviseli a nemzetközi tárgyalásokon.

További információ az ad hoc nyílt végű nemzetközi szakértői munkacsoport második ülésének honlapján.

További információ a DSI-ról: Digitális szekvenciainformáció és biodiverzitás


Kép forrása: https://enb.iisd.org/